Sadje je drago – stereotip?

Ko prideš na Japonskem v trgovino in tako kot doma zaviješ k sadju in zelenjavi, te čaka neljubo presenečenje. Hja, sadje je drago… Lahko je samo drago, lahko je pa fuuul drago. Kaj hitro se moraš sprijaznit, da boš za sadje plačeval precej več kot doma, ali pa ga ne boš jedel. Japonci ponavadi izberejo to drugo opcijo. Mi smo pa pač mahnjeni na sadje (in ker je zdravo) in smo se odločili, da bomo kupovali po zdravi pameti. Sadje bomo jedli, določeno bomo pa prišparali za doma (češenj , melon, lubenic, breskev,… se bom najedla drugo leto).

No, in kako to izgleda. Kot prvo, se tu prodaja sezonsko sadje. Če so na sporedu jagode, dobiš povsod jagode, ko so na sporedu češnje, dobiš češnje itd. Tudi bio, eko in podobnih for tu ni. Jabolka, npr., imajo par različnih sort in to je to. Saj je kul, nimaš kaj preveč za kiksnit 😉 Je pa res, da je sadje tu zelo okusno, sočno, sladko. In kje je sedaj problem, zataknemo se pri ceni. Kaj hitro se moraš navaditi, da je tu vse dvakrat dražje. Kar se tiče sadja je lahko tudi tri do štirikrat dražje. Jabolka so recimo, eno jabolko, 1 eur. Lahko najdeš jabolko, ki stane 4 eur. 1 kg češenj je 15-20 eur, 1 kg jagod je okoli 8-10 eur. Mala lubenica stane 16 eur, običajna melona npr. 13 eur. Pa še bi lahko naštevala, ampak imate predstavo, a ne? No, banane so poceni, cena je podobna kot pri nas.

20160531_183820
Lubenica, cena v jen (1000 jen je 8 eur).

Torej lahko rečemo, da to ni stereotip, sadje je drago. Ampak, ker so Japonci, Japonci, so tu še rekorderji… Melone, lubenice, mango lahko dosegajo astronomske cene, tudi do 100 eur na kos 😀 Ko sem to prebrala, nisem mogla verjet, da so lahko tako usekani. Ja, pa so. Zadnjič sem bila v trgovini in pobirala čeljust od začudenja… Melona, običajna melona, 80 eur! Kaj?! Jp, kar poglejte slike spodaj. Jaz sem samo gledala in slikala. Še dotaknit se nisem upala, da mi nebi padla na tla, ali pa pecelj ostal v roki 🙂

sadje
“Zlata” melona in mango.

Toliko o sadju, o zelenjavi pa kdaj drugič. Pa ne bat, ni tako draga 😉

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s