Riž, riž in riž

Riž za zajtrk, riž za kosilo, riž za večerjo in še vmes za malico. 🙂 Kaj dobijo dojenčki kot prvo hrano, ja, tako je, riž. 😀 Seveda, saj smo na Japonskem in tu je riž glavna sestavina vsakega obroka. Sami ga pridelujejo in ga ne uvažajo. Spomladi, Japonsko prekrijejo poplavljena riževa polja, ki se s časom spremenijo v zelena in pred žetvijo v zlata polja.

20160515_100717
Riževo polje sredi maja.

Za pripravo jedi, uporabljajo štiri različice riža, dve beli, rjav riž in mešan riž z ostalimi zrni, kot je npr. ječmen. Beli riž je brušen, in ko je kuhan, je zelo lepljiv (zato se tako lepo je s palčkami). Rjavi, nebrušen, riž je kar težko najti, vendar se počasi uveljavlja. Mešanica žit je pa tudi precej redka. Iz riža pripravljajo tudi riževo vino, kis, moko… Riževo lupino pa uporabljajo pri vlaganju zelenjave.

Kuhan riž (gohan) je na meniju vsak dan, tako doma, kot v restavraciji. Posodica riža je vedno na voljo in v veliko restavracijah lahko dobiš dodatno porcijo zastonj. Je pa spoštljivo, da poješ riž do zadnjega zrna. Če se ne odločiš za gohan in ješ suši, ponovno ješ riž. Če si na sprehodu, ali rabiš hiter prigrizek, pograbiš v trgovini onigiri (riževo krogljico) ali hrustljave riževe palčke. Za konec pa še lepljivo riževo sladico, ki pa ni ravno dobra. Pa še paziti moraš, da se z njo ne zadaviš. 😀 Res, baje imajo par primerov na leto. :/

Onigiri, ali po naše riževa krogljica, je takšna zanimiva jed. Mi bi temu lahko rekli rižev sendvič. Večinoma sploh niso krogljice, ampak so trikotniki, stisnjenega riža. Na sredini, pa je lahko tuna, losos, kura, pujs, različno. Riba je lahko surova, ali kuhana, ostalo je ponavadi pohano. V riž lahko dodajo tudi različne začimbe, wasabi, zelenjavo… Večina onigirijev je zavita še v “nori” morsko travo. Lahko naletiš na zelo dober onigiri, ali pa malo manj. Gre samo za to, da je lahko ful okusen, ali pa čisto brez okusa. Pač, hiter in še kar zdrav prigrizek…

Še ena zanimivost. Nek japonski komik je slikal svojega dojenčka tako, da mu je lička stisnil v trikotnik in je izgledal kot onigiri. To se je potem tu tako prijelo, da veliko mamic slika dojenčke in objavlja slike na raznih družabnih omrežjih. Seveda, sem morala to poskusit in za lažjo predstavo prilagam sliko. 😉 (pa ne bat, Zoja ni trpela).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Zoja in onigiri 🙂

Na koncu se riža tako navadiš, da je že čisto normalno, da je na meniju ves čas. V bistvu, ga že pogrešamo, če ga kak dan ne jemo. 😛

 

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s