Tokio – 1. del

Tokio (Tokyo, direktni prevod je vzodna prestolnica) je glavno mesto in največja prestolnica Japonske ter hkrati tudi prefektura. Je mesto z največ prebivalci na svetu. V celotni prefekturi živi kar 38 milijonov ljudi, v samem mestu pa 13 milijonov. Torej je megalomansko mesto, saj je na majhni površini zbranih ogromno ljudi. Za primerjavo, kot če bi na 70% Slovenije, živelo 20-krat več ljudi.

Zgodovinsko gledano, se je mesto Tokio do konca devetnajstega stoletja imenovalo Edo. Ko se je cesar Meiji preselil v mesto, se je mesto preimenovalo v Tokio in postalo tudi cesarska prestolnica. Prej je bila prestolnica Japonske Kyoto (direktni prevod je prestolnica).

Dejstvo je, da je Tokio mesto, ki te ne pusti ravnodušnega. Enostavno te očara in prevzame, ali pa te ne, ni srednje poti. Meni je priraslo k srcu s svojo drugačnostjo in odštekanostjo. Mešanico kulture in popa. Nihče te ne opazi in ni šanse, da bi preveč izstopal. 🙂 Je mesto, ki se ponaša z nazivi, kot so, najboljša življenjska izkušnja (karkoli že to pomeni 🙂 ), najbolj čisto mesto, najbolj varno mesto, najbolj žurersko mesto, mesto z največ restavracijami, ki imajo Michelinovo zvezdico, tretje najboljše mesto za študij, itd. Meni je všeč tudi zato, ker nudi veliko zelenih površin. V vsakem predelu lahko najdeš krasne parke za počitek, ali piknik.

Mesto je res ogromno in naša sreča je, da živimo relativno blizu (70 km severo-vzhodno), zato lahko Tokio obiščemo med vikendi. V prejšnjih blogih sem Tokio že omenila in napisala par stavkov. Sedaj bom še malo bolj podrobno opisala nekaj “must see” predelov.

Pa začnimo. 🙂 V prvem delu bom opisala Asakuso in Tokio Skytree, ki spadata pod severni Tokio.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Sensoji tempelj in Tokio Skytree.

Asakusa je stari predel mesta, kjer se lahko čuti zgodovino mesta. Tokio je namreč moderno mesto in nima starega centra mesta, tako kot smo navajeni iz evropskih mest. Najboljši približek je predel Asakusa. Tu se nahaja najstarejši budistični tempelj v Tokiu, imenovan Sensoji tempelj. Tempelj je priljubljena točka za obisk in se razteza na precej velikem področju. Poleg templja je tudi pagoda, ki je znana po petnadstropni strehi, Asakusa svetišče in japonski vrt. Vrt je večino leta zaprt za obiskovalce in imeli smo srečo, da smo si ga lahko ogledali.

Do templja vodi “shopping” ulica Nakamise. To je zelo popularna ulica, kjer lahko kupiš spominke in tradicionalno hrano. No, pri hrani moraš paziti, ker ni vse tako dobro kot izgleda in včasih kaj roma direktno v smeti. :/ Ta predel z lahko raziščeš peš, ali pa si najameš rikšo. 🙂 Ob vikendih je Asakusa nabito polna. Srečaš lahko množice turistov in domačinov. Najbolj so mi v oči padla dekleta in gospe, ki se oblečejo v kimono, in gredo po mestu na “sprehod”, ali ogled. Vau, kako so napedenane! Verjetno porabijo par ur, da se oblečejo, namažejo, uredijo frizuro. Po moje rabijo pri tem pomoč, jaz se nebi znala spravit v to obleko… Kimono je dragoceno oblačilo in lahko stane tudi do 1000 eur. Odvisno od blaga in vezenin. Ženske so res zelo lepe, ko se oblečejo in spedenajo. Tudi moški oblečejo kimono, vendar jih manj pogosto vidiš. Edino kar je smešno, je, da zraven obujejo natikače (japonke) na bele nogavičke. 😀 Ja, taka je pač njihova narodna noša.

Po “pasenju” na stojnicah in ogledu templja, nas je pot vodila čez Sumida reko do fensi Tokio Skytree stolpa. To je 634 m visok televizijski stolp, ki nudi vse. Notri najdeš nakupovalni center, restavracije, akvarij in razgledni ploščadi na 350 in 450 m. Stolp je bil odprt leta 2012 in je najvišji stolp na Japonskem. Že pogled nanj je lep, razgled iz njega pa še lepši. Mi smo imeli malce smole in so nam razgled zakrivale meglice, ampak mora biti kul, ko vidiš cel Tokio in okolico. Naslednjič gremo tja, ko se zvečeri, da vidimo Tokio “by night”. 😉

 

Advertisements

One thought on “Tokio – 1. del

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s