Otoki Yaeyama – Ishigaki

Otoki Yaeyama, bolj znani kot otoki rajske Okinawe. 🙂 Prefektura Okinawa se deli na tri skupine otokov: Okinawo, Miyako in Yaeyama. Otoki Yaeyama so najbolj južna ter hkrati najbolj zahodna točka Japonske, in tam smo preživeli naš kratek, a sladek dopust. 🙂

Otoki Yaeyama ležijo v tropskem pasu, obdani s prekrasnimi koralnimi grebeni in bujno naravo. Predstavljajo odličen pobeg iz mestnega vrveža in norega vsakdanjega ritma. Yaeyama je sestavljena iz glavnega otoka Ishigaki in še sedmih otokov. Mi smo stanovali na Ishigakiju, ki je izhodiščna točka za road-trip po otoku, ali za obisk ostalih otokov. Glavno mesto se imenuje, kako drugače kot Ishigaki, in je malo, priročno in ne najbolj lepo mesto. Lepo mislim po tem, da je arhitektura bolj tako, tako. Ima pa plažo in vse kar človek potrebuje za vsakdanje življenje. Trgovine, tržnico, restavracije, buse in pristanišče. Luka povezuje glavni otok z vsemi okoliškimi, manj poseljenimi otoki.

Otok Ishigaki je mali otok, saj je njegov obseg le 140 km in z lahkoto se ga prevozi in ogleda v parih dneh. Na vsakem vogalu so prekrasne plaže. Skale in beli pesek se izmenjujejo in samo stopiš v vodo, pa te že čakajo pisane ribice. Vse kar rabiš so očala in že lahko plavaš med koralami in ribicami iz Malega Nema. 😀 Tudi narava prav nič ne zaostaja za plažami. Vse je zeleno in poraščeno s palmami in mangrovi. Mangrovi so drevesa, ki rastejo na izlivih rek v morje. Tako rastejo v pol slani vodi in ko je oseka, njihove korenine pogledajo iz vode. Kljub temu, da je del otoka poseljen, je še vedno večina otoka zaraščena, prava džungla. Malo se voziš okoli in si lahko ves čas sam na plaži, ali pa med najbolj znanimi Japonskimi kravami. 🙂 Res, največji delež goveda Wagyu (prevod, Japonsko govedo) izhaja iz Yaeyama otokov. To je zelo cenjeno govedo, ki dosega vrtoglave cene. Za kilogram, lahko odšteješ tudi 500 eur. No, več o tem govedu, bom napisala v enem naslednjih blogov.

Slabost otokov Yaeyama pa je vreme. Razen zime in zgodnje pomladi, je temperatura okoli 25 do 30 stopinj. Kul, bi rekli. Ma ne, ni. Zraven je še 80-90 % vlaga in vsake par ur se lahko malo ulije. K sreči je lepo toplo in te ne zebe, ko si vsak dan malo namočen. Če ne od morja, pa od dežja. 😛 Vsekakor, krasna narava in plaže odtehtajo bedno vreme.

Mi smo najeli mali avtek in prevozili otok, po dolgem in počez. Po celotnem otoku, je kar nekaj razglednih točk, kjer se moraš ustaviti in narediti fotko, ali dve in tudi to smo odkljukali. 🙂 Vsak dan smo se kopali in gledali ribice. Peljali smo se z ladjo po zalivu Kabira, kjer se zaradi tokov ne smeš kopati. V tem zalivu gojijo črne bisere. Prikladno, a ne. 😛 Ogledali smo si nasad posebnih palm, ki rastejo le na Ishigakiju in odprti muzej posebnih levov, ki se imenujejo “Shiisa“. Znani so kot čuvaji Okinawe in najdeš jih na vseh otokih, večinoma na vhodih v hiše.

Več pa naj povedo še spodnje slike. Japonci bi rekli: “Sugoi, subarashi!” Ah ja, že kar kičato… 😀

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s